Search
сабота 6 јуни 2020
  • :
  • :

ДЕНЕС Е РОДЕНДЕН НА РАДМИЛА ШЕЌЕРИНСКА, КАКО САКАШ ЗЕМИ ОНА Е ГЛАВНА ВАКА ИЛИ ОНАКА, СРЕЌЕН РОДЕНДЕН РАДА!

Македонија

Заболени
2,915
+125
Мртви
151
+2
Излечени
1,640
Активни
1,124
Last updated: 06/06/2020 - 18:02 (+02:00)

СРЕЌЕН 47 МИ РОДЕНДЕН НА ЗАМЕНИК ПРЕТСЕДАТЕЛКАТА НА СДСМ

Фотографија на Radmila Sekerinska.

Фотографија на Radmila Sekerinska.

10 јуни 1972

Радмила Шекеринска Јанковска (10 јуни 1972 во Скопје) — македонска политичарка, актуелна министерка за одбрана на Република Македонија.[1]

Биографија

Радмила Шекеринска магистрира на престижната школа за дипломатија и право „Флечер“ во САД во 2007 година. Шекеринска има дипломирано на електротехничкиот факултет во Скопје во 1995. Во текот на 1996 година работи како асистент за односи со јавност во Институтот Отворено општество Македонија. Од 1997 до 2002 работи како асистент на Електротехничкиот факултет.

Зборува англиски и француски јазик и исто така е автор на повеќе научни и стручни трудови од својата област. Добитник е на наградата “Глобални Лидери на Утрешнината“ што ја доделува светскиот економски форум.

Политички функции

Од 1993 година Шекеринска е избрана за член на ЦО на СДСМ во неколку мандати. Од 1995 е член на претседателството на ЦО на СДСМ, а во 1999 година е избрана за потпретседател на ЦО на СДСМ и за меѓународен секретар на партијата. Во периодот 1995 – 1999 година, ја врши функцијата претседател на СДММ, а во 1997 – 1998 година е и портпарол на СДСМ. Подоцна е избрана за потпретседател на Партијата, а на 5 ноември 2006 година е избрана и за претседател на Партијата.

Од 1996 до 1998 година Шекеринска е член на Советот на Град Скопје. Во 1998 е избрана за пратеник во Собранието на Република Македонија. Во овој период ги врши функциите: заменик-координатор на Пратеничката група на СДСМ, член на комисијата за надворешна политика, член на комисијата за образование и наука, член на комисијата за животна средина, млади и спорт, член на делегацијата во Интерпарламентарната унија (УПИ) и член на пратеничката група за соработка со Европскиот парламент.

Во 2002 година повторно е избрана за пратеник во Собранието на Република Македонија, а од 1 ноември 2002 до 2006 година е заменик-претседател на Владата на Република Македонија, задолжена за Европска интеграција и Координација на странската помош.

loading...