Акцијата против дивоградби започна неделава кога инспекторатот на Општината почна со акции за отстранување на нелегалните тераси во скопско Дебармаало. Како што се наведува од Општината, вкупно 16 сопственици на нелегално поставени објекти биле известени дека треба да ги отстранат истите. Откако тие не презеле ништо, општинските власти биле принудени да спроведат нивна демонтажа.