Како основен мотив за решението да се врати во затвор, Сицилијанецот го навел тормозењето кое му го вршела сопругата. Таа непрестајно му повторувала на 50-годишниот сопруг дека е некадарен, бидејќи бил фатен и обвинет за кражба на половина чанта со храна од супермаркетот.

Се разбира, тоа не е единствената негова несреќа. Тој ја скршил и магнетната гривна со која полицијата постојано имала увид во неговото движење. За тоа добил уште една година затвор, а судот одредил дека и таа казна ќе ја одлежи дома – со сопругата.