Search
сабота 30 мај 2020
  • :
  • :
Најнови Вести

Милошевски: Не правете фама околу операцијата тоа секаде е практика, а посебно во регионот

Македонија

Заболени
2,164
+35
Мртви
131
+5
Излечени
1,535
Активни
498
Last updated: 30/05/2020 - 17:32 (+02:00)

Кочничарите на дело …

Луѓе, не правете голема фама околу донорот и операциите кои беа изведени, дека тоа насекаде во регионот е вообичаена пракса.

Во соседна Србија сите трансплантативни хируршки операции се вршат како на фабричка лента, така да ова претставува чист маркетиншки трик за дислоцирање на нашата здравствена аљкавост во справувањето со пандемијата од КОВИД-19.

За ова можете да го прашате и Д-р Александар Николиќ во колку експлантации има изведено во периодот 1995-2006 година, додека работел во ИКВБ Дедиње од Белград.

Впрочем тие што го гушеа проектот за Државна Кардиохирургија во Скопје – одобрен во Владата на РМ уште во 2001/2 година, сега се главни промотори и учесници во овој настан.

Единствен великан можеби е семејството на починатата, бидејќи според новиот Закон не ставило забрана (вето) за донирањето на органите.

 

Илија Филипче — Википедија

loading...