Search
петок 3 јули 2020
  • :
  • :

Мицковски до Заев: Ама јеби га, ти на нива си бил кога тоа се учело

Македонија

Заболени
6,787
+162
Мртви
328
+7
Излечени
2,876
Активни
3,583
Last updated: 03/07/2020 - 22:46 (+02:00)

Ивор Мицковски жестоко реагира на изјавата на премиерот Зоран Заев во интервјуто за грчката ТВ „Алфа“ дека сме ја присвојувале туѓата историја.

– Заев: Светска, балканска и туѓа историја присвојувавме како своја.
Оф бе Зоки, па секоја нација е халуцинација, базирана на митови и преувеличени историски посебности. Така имаш мит за Венеција, мит за Дубровник, романтичарскиот мит за Грција, мит за Нацијата, култ кон Нацијата.
Идејата е од повеќе конфликтуални идеологии, да се обедини нацијата ако може околу една, доминантна нарација.
Затоа некад има и поделби или граѓански војни.
Ама јеби га, ти на нива си бил кога тоа се учело.
Не тропај за работи што не ги разбираш, и ако веќе сме држава, нација, тогаш мораме да имаме колку-толку усогласена верзија околу националниот идентитет.
И да не тропаш како само ние да сме присвојувале.
Можеме и да немаме усогласеност, и да се делиме ко мајмуни, додека вие политичарите профитирате од тоа.
Ама нели помирување ќе правевте.
Абе Зоки, и атомот неделив бил пред 70 години, ама само затоа што не знаевме, пишува Мицковски на Фејсбук.

loading...