КолумниТоп3

Национално, рационално и комерцијално

АГИМ ЈОНУЗ

Македонија

Заболени
12,357
Мртви
532
Излечени
8,662
Активни
3,163
Last updated: 14/08/2020 - 03:41 (+02:00)

Ако ја надлетуваме македонија онака со балон и со благо телешки поглед, демек не разбираме ништо, ќе приметиме дека и да не сме по политиката има да бидеме онака инстант ‘‘ па да га јебеш‘‘!. Ако ништо друго да се изнасмееме. Не за друго, нема друга занимација, се отишло у курац.

Во политиката е се вклучено, ко у хотелите со многу звездици, каде што на кого му се дигне да простите, си онакви кого сака и како сака, а башка и ако сам се онакви, си бира пак – кого сака. Сексуална слобода во облик на ‘‘удри Мујо у тамбуру‘‘ каде што во државата не се знае кој е ‘‘Шоиќ‘‘ а, кој е ‘‘Пантиќ‘‘. Забелешката е дека поише има Шоиќи.

Ќе изгради ли Македонија некогаш здрава нација? Нaција ко нација. Демос! Не етнос! Во смисла да воспостави права и квалитетна пропорција на релација граѓанин – држава? Зошто бегаме од вистината дека сите ние надвор сме нарекувани Македонци.  Еден за друг да гине што би се рекло. Зошто, само оној кој се грижи за државата има и пред бога и закона право да бара таа да се грижи за него. Каде е зајебот? Зајебот е во тоа што поминаа триес‘ години у ‘‘удри Мујо у тамбуру‘‘, наместо фокусот да биде искључиво државниот интерес.

Многумина зборот ‘‘нација‘‘ погрешно го дефинираат. Та ако фатиш американците да ги дефинираш, ако секој бара етно-потеклото да му биде носечка поента, го ебаа ежот. Турли тава ќе биде сликата. Самиот податок за двојазичност убаво си кажува дека ако си Македонец, а службен јазик ти е Албански, тука има нешто кое си бара одговор зошто е тоа така.

Етносот е почитуван и гарантиран. Но, повторувам, ретко кој реално и прецизно го разбира и дефинира зборот нација. Неблагодарно е да се дискутира на таа тема во време во кое сеуште две третини од јавниот живот се темели на национал романтизам и популизам. Ама не му дирај во етносот , ќе тибе се живо. Драпај си курот, да простите. Да си останам доследен на стилот.

Рационалноста вели дека во ова време во кое како и да функционираме, сепак, функционираме. Па макар и како претпријатие во кое директорот е лопов, а работниците глумат невинашца кои никад не украле ни тоалет хартија у клозет. И никој за нижто не одговара ни пред господ ни пред закон. Ако веќе се носиме со поентата дека сепак функционираме, прашањето од милион долари е како подобро да функционираме.

Тука доаѓаме до онаа финта која на сите нас мамето ни го плаче, а тоа е прашањето колкумина Македонија ја подразбираат како претпријатие, а колкумина како судбинско тло и парче земја на која градиме куќа. Има голема разлика во тоа. Во претпријатието газиш на паркети и теписон, а на улица по почва испод која лежат коските на претците. Ако ти е сеедно по што газиш и чекориш, датибам чоекот.

Затоа, рационалноста ни вели дека се што треба да се прашаме е ‘‘ куде ќе бегамо од тука‘‘, сакале или не треба да функционираме ко луѓе. Бедемот на квалитетното функционирање се здравите институции во кои владее правилото на писменост, професионализам, доследност, квалитет и чување на дигнитетот на инстуциите од извршната власт пред и после се.

Ама сите нас очигледно не заболе патљак. И ако некој рече дека е несериозно ова што го чита, ќе го потсетам дека маса политичари и јавни фаци функционираат по системот ‘‘ не гледај што правам, слушај што зборам‘‘. И ако така гледаш, доаѓаш до закључок ‘‘ ма дај да закољам и ја нешто за себе‘‘. Јебеш држава! Треба ‘‘дообјаснување‘‘?

Комерцијалниот дел е едноставен, ама за оние што имаат мозок. Сите комерцијалата ја подразбираат како ‘‘кеш‘‘. Арно ама, кешот си е кеш, ама државата си е држава. Или од државата ќе крадеш пари, или пак ке бидеш чесен кон неа и ке добиеш десет пати повеќе, ама тоа нема  да биде кеш. Ќе добиеш нешто што не се плаќа со пари и е повредно. А тоа е квалитетен живот, перспектива и иднина. Деца крај себе наместо по шанкови у свет. Ако се водиме со елементарна конзервативна филозофија на обичниот човек, ќе дојдеме до оној архаистичен феномен кој вели ‘‘ не е се во парите‘‘. Дали сакаш да имаш пун џеб пари и да јадеш во ресторан а да немаш куќа, или сакаш домашен ручок во семејна атмосфера и благосостојба на душата пред се.

Во ситуација на ‘‘Содома и Гомора‘‘ на моралот и јавната свест во амбиентот на ‘‘ Дом за Бесење‘‘ ( Кустурица), стануваме ‘‘ Држава за бесење‘‘. Ако бладам нека ми ја земе господ душата. Не можеш да живееш во латентна слика на ‘‘Џурџевдан‘‘ додека светлините на лажниот дваесет и први век над камениот мост на Вардар цртаат нереални насмевки на полу пијан свет. Што вели комерцијалното? Инвестирање пред се.

Не можеш да градиш куќа а сам од себе да крадеш на материјал. Кого лажеш и крадеш? Сам себе си!
А бе, убаво викаше дедо ми покојни, ‘‘ ОД НАШИ ЛАЈНА ЌЕРПИЧ НЕ БИДУЕ‘‘…

Агим Јонуз

loading...
Види повеќе

Поврзани вести

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker