Search
понеделник 13 јули 2020
  • :
  • :
Најнови Вести

Паметна држава, не ко нас. Црна Гора го одби „Малиот Шенген“, бил губење време

Македонија

Заболени
8,111
Мртви
382
Излечени
4,203
Активни
3,526
Last updated: 13/07/2020 - 10:02 (+02:00)

Црногорската министерка за економија Драгица Секулиќ ја отфрли можноста Црна Гора да се придружи на „Малиот Шенген“.

Секулиќ рече дека Црна Гора веќе ги отворила границите и ги елиминирала трговските бариери со соседите, па така тоа би било губење време.

-Факт е дека ние првпат се сретнавме со текстот, како што тие го нарекоа, „акциски план за забрзување на слободниот проток на стока, луѓе, услуги и капитал“, во Охрид на состанокот. Во тој документ нема ништо ново што ние досега веќе не сме го имале во различни декларации и договори. Црна Гора како членка на ЦЕФТА нема отворени прашања со ниту една земја во регионот, особено не со земјите кои се иницијатори на оваа иницијатива, што не е случај со нив меѓусебно. Така да потполно е јасно дека Црна Гора веќе ги отвори своите граници, рече Секулиќ.

loading...